7 Aralık 2010 Salı

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN GÜZEL BİR HABER

Yeni annelere el bebek, gül bebek bakılacak

Sağlık Bakanlığı, doğum yapan yeni anneleri koruma altına alıyor. Bakanlık, "Doğum Sonrası Bakım Rehberi" yayımladı. Rehberde, doğum yapan annelere özel bakım uygulanması ve girecekleri muhtemel depresyonu atlatmaları için destek verilmesi isteniyor.
Sağlık Bakanlığı, kadınların doğum sonrası yaşadıkları sıkıntıları, en aza indirmek amacıyla "Doğum Sonrası Bakım Yönetim Rehberi" hazırladı. Yeni doğum yapmış anneleri koruma altına almayı öngören rehberde, sağlık ekiplerinin doğum sonrası dönemde yapmaları gereken zorunlu bakım işleri yer alıyor. Obez annelere özel bakım uygulanmasının yanı sıra girilmesi muhtemel depresyonu atlatmalarını ve en kısa sürede ayağa kalkmalarını sağlayacak desteğin verilmesi isteniyor. Ayrıca, annelerin aile içi şiddete maruz kalıp kalmadığını gösteren delillerin izlenmesi öğütleniyor. Rehber, annelerin, doğumdan kısa süre sonra hem psikolojik hem de fizyolojik sağlıklarına erişmesini amaçlıyor. AIDS danışmanlığı verilmesi de alınan yeni kararlarla zorunlu olacak.
Annelerin doğumdan sonra en sık yakalandığı psikolojik rahatsızlık depresyon için her anneye "Edinburgh depresyon ölçeği" yapılacak. Annenin durumunun tespiti için, "Son hafta içindeki duygularınızı öğrenmek istiyoruz. Lütfen son yedi gün içinde kendinizi nasıl hissettiğinizi en iyi tanımlayan ifadeyi işaretleyiniz." gibi soruların bulunduğu formlar doldurulacak. Sonuca göre, anneler hastanelere sevk edilebilecek. Hastane dışında doğum yapan annelerin de hastaneye gelmeleri, aynı ilgi ile karşılanması da rehberde yer alıyor. Bakanlık, hazırladığı rehberde, 'doğum sonrası ilk gün'ü çeşitli saatlere ayırarak, saat saat yapılması gerekenleri belirledi. Doğumdan sonraki günler için de adım adım yapılacaklar tespit edildi.

5 yorum:

nehircce dedi ki...

Güzel bir uygulama inş.başarılı olur canım .sevgiler.

Yolcu dedi ki...

Bunlar olumlu gelişmeler tabii. Benzer şekilde emzirmeye de teşvik ediliyor anneler. Ama bir taraftan da bunların uygulamasını zorlaştırmak istercesine benim gibi sözleşmeli memurlara ya da özelde çalışanlara doğum öncesi sonrası toplam 16 hafta izin veriyorlar. Bu süre bebeğin kesintisiz anne sütü alacağı ilk altı ayına bile denk düşmezken anne bir kısmını da doğum öncesi kullanırsa neredeyse lohusa başlamak zorunda işine. Bence sağlık bakanlığı bu konuya da bir el atıp tezatlığı gidermeli. Palaşım için teşekkürler:)

Fikir İşçisi dedi ki...

yolcu;
doğru söylüyorsun çok haklısın bu konuda
nehircce;inş canım uygulamasıda güzel olur.

sekerbulutu dedi ki...

yolcuya katılıyorum. hem çocuklarınızı 6 ay emzirin diyorlar hemde 6 ay doğum izni vermiyorlar. 2 aylıkken çocuğunu bırakıp işe başlayan arkadaşlarım oldu. işe başladıktan sonrada süt izinleri yeterli olmadığından ya sütleri azaldı ya da kesildi. sağlık bakanlığı bu konuda bi reform yapsa çok faydalı olur

Deli Anne dedi ki...

amanın ben yetişemedim buna:(